Vodonik sulfidom protiv krize i u inat sebi

Slučajno sam pročitao vest da je iscurela određena količina vodonik sulfida na TMF-u u Beogradu. Naravno, to je vest. Kao neko ko poznaje materiju, tačnije, ko je osetio više puta kojekakve mirise, ponekad manje strašnije od čuvenih “podmiškonija” u Gradskom prevozu, pred ordinacijom izabranog lekara ili u redu u Pošti, imam potrebu da na to reagujem.

Za one koje interesuje kakav je to satrap i “drakul” taj vodonik-sulfid(H2S), mogu da kažem da je to običan gas neprijatnog mirisa. Možete ga osetiti kad vam se slučajno desi da vam se pokvare jaja, a takođe se nalazi u nekim mineralnim vodama  u Ribarskoj, Vrnjačkoj i Banji Koviljači. Veoma je otrovan kad se nađe u vazduhu jer razara hemoglobin spajajući se sa gvožđem u FeS. Ako ga, kojim slučajem, aplicirate, što ćete brzo osetiti ako ne zbog mirisa, onda zbog glavobolje i povraćanja, trebalo bi udisati kiseonik zbog smanjenja koncentracije. Opasniji je od ugljen monoksida, ali se zbog mirisa lakše prepozna.

Veoma se dobro rastvara u vodi. Na +20 jedan litar vode može da rastvori 2.6litra vodonik sulfida Ta “vodonik sulfidna voda” je nepostojana na vazduhu i svetlosti, jer dolazi do odvajanja sumpora i vode. Zbog toga je potrebno malo duže prskati vodom mesto akcidenta kako bi se sprečilo povišenje temperature  koje bi uslovilo paljenje sumpora.

Toliko o njemu.

Druga stvar koju bih pomenuo je Zašto se takve stvari dešavaju? Da bih objasnio, uzeću svoj primer.

Pre mnogo godina, kada sam bio osnovac, nastavnica fizike me je izbacila sa časa jer sam glasno imitirao eksploziju bombe, a ona je pokušavala da nam pokaže neku skalameriju koja je meni na bombu i ličila. Poenta svega nije u tome da sam hteo da ispadnem mangup i frajer, već želja nastavnice Rade da u generaciji koja je rođena u godini Titove smrti probudi želju da istražuje i zainteresuje se za nauku, bez obzira što je u tom trenutku to bila neka primitivna skalamerija, OČIGLEDNO SREDSTVO, a ne neki kingsajz akcelerator. Takođe, potapanje lakmus papira u neke tečnosti na časovima hemije više je ličilo na klečanje na kukuruzu po kazni nego na vežbu da bi se nešto naučilo. Isto je bilo i u Gimnaziji. Časovi hemije i fizike su više ličili na filosofiju nego na fiziku i hemiju. Jedino što nas je podsetilo da se nalazimo na časovima hemije bila su četiri stara plakara u kojima su stajale bočice  na čijim su etiketama pisale neke čudne formule i Periodni Sistem elemenata, obešen na zidu. Ovakva situacija je, verujem, u većini gimnazija i danas. I ako neko, pored svega, ipak odluči da upiše fakultet ovakvog tipa, imaće teškoća da se uklopi i pokaže odgovornost u radu sa hemikalijama i drugim opasnim materijama.  Ako se poveća zainteresovanost kod dece u ranijem uzrastu, smanjiće se broj ovakvih i sličnih situacija. Mogu samo da kažem da ono pranje para sa “Eksperimanijom” u režiji Ministarstva omladine neće pomoći.

Još jedna stvar koja se provlači je zastarela tehnologija, kako na fakultetima, tako i u Industrijskim Postrojenjima. Ne bih da plašim, samo pričam ono što jeste. Treba investirati, obnoviti, što ne vredi zatvoriti. Samo to.

Toliko o tome. Ako vas je ovo gorenapisano umorilo, vi skoknite do gore pomenute vesti i smejte se komentarima. Ja nisam u stanju

Advertisements

One thought on “Vodonik sulfidom protiv krize i u inat sebi

  1. Nema teorije da odem na komentare… Svaka čast ”devedeset dvojci”, ali 90 odsto ljudi koji tamo ostavljaju komentare deluju kao da su bar pola decenije bili na ”drilu” kod Hilari ”herself”… Na taj način i prelazak na crveno postaje teroristički čin, samo ako ga obavi neko ko je ”sa druge strane”…
    Btw, znam da znaš da je danas ”vest” ono što se ”vešću načini”, makar i na silu i na nepoznavanje materije, i zato ti puno hvala svaki put kada raskrinkaš nešto što je samo impresioniranje urednika koji se zapravo uglavnom trudi samo da impresionira poslodavca… I tu priča o slobodnom ”istraživačkom” novinarstvu u potpunosti umire… Ali se zato radja dobar izvor raznoraznih ”komentara” i ”komentatora” koji o svemu znaju sve…
    Sjajan tekst…!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s