“Kud svi turci, tu i mali Čokan”-Omaž srpskim varošarijama

Eto, da prozborim i ja koju. U nevreme, ali kad ako ne sad?

Nema neke velike filosofije u priči oko famoznog doktorata. Komunistička preduzeća su propadala tako što su direktori puštali radnike da mažnjavaju Unior alat, karo papir, fascikle i slično, dok su oni uživali na višem nivou. Naši silni, ugledni, poštovani, dekani, profesori, i ostali koji su osvojili katedre na državnim fakultetima, su pustili one koji su ponekad prolazili pored tih, nekada uglednih, fakulteta, onako, u žurbi i trci za velikim novcima, da taj, sumnjivo stečeni, novac, operu tako što će otvarati privatne fakultete i bacati pare u džepove na poderanim sakoima osramoćenih intelektualaca, kao pevaljkama međ sise. Tada se nisu zapitali da će doći taj dan kada se neće, kao do tada, na konkursima gledati koji je Univerzitet izdao Uverenje o završenim studijama i Diplomu pride prijavljenom kandidatu, pa ako nije Beogradski Univerzitet u pitanju sklanjati prijavu i prelaziti na sledećeg kandidata. Nisu se zapitali tada, kada su puštali bivše švercere stokom i rabadžije da preko noći postanu intelektualci, da li je to početak njihovog kraja, trenutak kada njihova pamet, znoj, decenije rada, postaju samo ukras neke improvizovane arhive, u koju se ulazi samo onda, kada predaješ ili uzimaš dokaze o svom bitisanju i usavršavanju.

E, pa, došao je i taj dan. Pa, uživajte!
Uživajte u snimcima kako srednjoškolci maltretiraju profesore, pa nakon desetak godina isti oni sede u raznoraznim Savetima, Odborima, Komisijama, Agencijama, i upravljaju životima, a nemaju nikakvih kvalifikacija za obavljanje takvih poslova.
Gledajte i uživajte kako likovi koji su, nekim čudom izbegli kategorizaciju i upućivanje na adekvatno školovanje uz nadzor, zloupotrebljavaju svaki trenutak proveden na površini zemlje, bez odgovornosti za svoje postupke!

Uživajte! Jer ste to tražili!

 

 

Advertisements

One thought on ““Kud svi turci, tu i mali Čokan”-Omaž srpskim varošarijama

  1. Preduzeća nisu propadala tako što su radnici mažnjavali karo papir, fascikle i slično… (npr heftalice koju sam ja, priznajem, maznula i dan danas se koristim njom) jer je to potrošni materijal, već zbog mnogo drugih razloga od kojih si neke i naveo.
    Najplastičnije je sve dočarano u bezbroj puta repriziranoj tv seriji “Bolji život” u likovima Jataganca i Kurčubića naročito, jer je premeštan iz preduzeća u preduzeće da ga uspešno likvidira.
    O transparentnoj tranzicicji privrede sve je poznato koliko se smatra da treba daa bude poznato.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s